فردوس خبر: روابط عمومي
با توجه به موقعيت جغرافيايي خراسان جنوبي و كمبود بارش نزولات آسماني اغلب كارشناسان منابع طبيعي استان اجراي طرحهاي آبخيز و آبخوانداري را در خراسان جنوبي ضروري ميدانند.
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري خراسان جنوبي امروز در گفتگو با خبرنگار فارس در بيرجند اظهار داشت: منطقه وسيع و بياباني استان خراسان جنوبي آرميده بر بستر كوير نمك و دقهاي ماسهاي ولي با مردماني سختكوش و پرتلاش در حسرت كم آبي به سر ميبرند كه گشايش پروژههاي تازه آبخيزداري شوق ملموسي در كشاورزان استان خراسان جنوبي پديدار ساخته است.
حبيبالله شريفي افزود: ادارهكل منابع طبيعي و آبخيزداري استان خراسان جنوبي تلاش دارد ضمن بهرهگيري از امكانات و ظرفيتهاي موجود از پيامد خشكساليها كاسته و با رهنمون ساختن نزولات آسماني به مظهر آبخوانها و آبخيزها از بروز سيل، سيلاب و خسارتهاي آن جلوگيري كند.
وي به تاثير فوقالعاده و اهميت اجراي طرحهاي آبخيز و آبخوانداري در استان خشك خراسان جنوبي اشاره كرد و گفت: ميزان متوسط بارندگي سالانه در استان خراسان جنوبي بسيار اندك و بين 135 تا 140 ميليمتر است و با توجه به اين نكته كه اين استان پهناور بارآورنده طلاي قرمز يعني زعفران است، ضروريست در تامين آب حداقل كشتزارها، باغهاي زرشك و صيفي و ميوه همت فوقالعاده مبذول شود.
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري خراسان جنوبي گفت: متوسط بارندگي سالانه در سطح كشور تا 250 ميلي متر ميرسد كه اين رقم در برابر نرخ 700 ميليمتري متوسط جهاني بسيار اندك است و از آنجا كه پديده قالب استان خراسان جنوبي خشكسالي است و استوانه طبيعي پراكنش نزولات آسماني از نيمه دوم پاييز آغاز شده و تا آغازين ماه فصل بهار در مناطق بالادست آبخيزها ادامه مييابد، اين محدوديت مايده حيات باغها و كشتزارها را به سختي تامين ميكند.
شريفي افزود: نحوه بارش نزولات آسماني در استان خراسان جنوبي اغلب تند و رگباري بوده كه در كوتاه مدت صورت ميگيرد و اغلب روان آبهاي طبيعي را به بار ميآورد كه با انجام ارزيابيهاي لازم متوسط روان آب استان بيش از 700 ميليون متر مكعب است.
وي با بيان اينكه تا 40 درصد از جمعيت مولد استان خراسان جنوبي در بخشهاي مولد كشاورزي فعال هستند، مهمترين منبع تامين آب مورد نياز باغها و كشتزارها را جريانهاي زير سطحي دانست و يادآور شد: در بستر مسيلها و آبراهههاي روستاها نيز مايده حيات جريان دارد كه دوام و قوام استمرار حركت آنها بستگي كامل به مقدار روان آبها و سيلابهاي جاري شده در بستر مسيلها و آبراههها دارد.
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري خراسان جنوبي از قنات به عنوان مهمترين منبع آبي استان خراسان جنوبي ياد كرد و گفت: آمارهاي پراكنده و غير رسمي در اين زمينه حكايت دارد كه بيش از 5 هزار و 400 رشته آبي قنات كه عمدتا با بهرهگيري از جريانهاي منابع زير سطحي تغذيه ميشوند، سطح آبي استان خراسان جنوبي را ميپوشانند.
شريفي ادامه داد: از اين رو با توجه به موقعيت خاص جغرافيايي استان، بهترين و عمليترين شيوه مديريت پايدار منابع آب، اجراي دقيق طرحهاي آبخيزداري و آبخوانداري در سطح حوزههاي آبخيز خراسان پهناور جنوبي است.
وي به شيوههاي درست بهرهوري و كنترل اصولي سيلابها و روان آبهاي منطقه در سال آبي 87 تا 88 پرداخت و گفت: در سال آبي فوق به ويژه بارندگيهاي متناوب اسفند 87 و بارش ماه فروردين سال جاري منتهي به روز 25 فروردين امسال در تمام شهرستانهاي خراسان جنوبي بيش از 50 پروژه بزرگ آبخوانداري و آبخيزداري به بار نشسته است كه اين پروژهها خود نمونهاي از عملكرد مناسب در كنترل و مهار سيلابها است.
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري خراسان جنوبي افزود: بسياري از پروژههاي آبخيزداري در شهرستان نهبندان، سربيشه، سرايان و بشرويه در چند مرحله سرريز كردهاند.
شريفي تاكيد كرد: آمارها و برآوردها حكايت از آن دارد كه ميزان ظرفيت آبگيري آبخوانهاي خراسان جنوبي و مقدار حجم مخازن آبي به 13 ميليون متر مكعب رسيده است.
وي تصريح كرد: بسياري از آبخوانها در روستاهاي دوردست استان بيش از يك بار و گاه تا چهار بار آبگيري داشتهاند.